mandag den 13. februar 2012

At modne og lære

Hele livets facetter er en lærings- og modnings proces.

Som barn skal man begynde på skolegang.  Der er ikke noget valg, men forældrene kan vælge, hvilken skole man gerne vil have sit barn. Læringsprocessen er i gang for alvor.

Omkring 7. klasse slipper forældrenes ansvar for deres børns lærings proces så småt op. For her begynder verden at bede disse skolebørn om at have en mening. Altså "hvad vil du være, når du bliver voksen".
Endnu er de en anelse forvirret og vil være brandmand eller andet.

Omkring 8. klasse er der erhvervspraktik, for nu skal de have bestemt sig til, hvad de vil være, når de bliver store. Men har de nu også det? Men igen - man har vel et standpunkt til man tager et nyt.

I begyndelsen af 9. klasse SKAL de have besluttet sig for, hvad de vil. Vil du på HHX, STX HG, HF osv. For efter 9. klasse kommer den "barske virkelighed".

Troldeungen står netop på kanten af "den barske virkelighed", for om et par måneder går han ud af 9. klasse. Han ved, hvad han vil lave - i hvert tilfælde de næste 3-4 år, for han vil læse HHX.
Skolen har "bedømt" ham til ikke at være moden nok til HHX. Jeg og han selv bedømmer 10. klasse til at være et slumre år, for han ved jo, hvad han vil. Men 10. klasse tager han og søger selvfølgelig en linie, som passer ham - nemlig håndbold linien.
Men når han er færdig med HHX, hvad vil han så? Lige nu vil han være arkitekt eller ejendomsmægler.
Udover begge fag har med bygninger at gøre så har de jo intet til fælles, men som sagt:
Man har et standpunkt, til man tager et nyt

Situationer i livet kan også spille en vigtig og nogen gange uventet del i lærings- og modningsprocesen. Det gjorde den ved mig, idet jeg ved skilsmissen skulle finde og lære mig selv at kende igen.

Efterløn/pension er også en læringsproces. For er man klar til at gå på efterløn og hvornår er man klar til efterløn. Når så man er gået på efterløn/pension, kommer så en tid hvor man skal finde sig selv igen i form af udvikling af nye interesser, en ny slags hverdag osv.

Så igennem hele livet modnes og lærer man. Eller gør man?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Hvis du skriver en kommentar, bliver jeg glad